توضیحات
سیبک مفصل فرمان چیست؟
با چرخش غربیلک فرمان، نیروی گشتاور از طریق جعبه دنده و سایر قطعات نظیر سیبکها به چرخها منتقل میگردد. در این میان قطعات دیگر نیز وجود دارند که وظیفه اتصال قطعات اصلی را بر عهده داشته و مانند پل ارتباطی میان آنها عمل میکنند.
جعبه دنده یکی از مهم ترین اجزای داخلی است که وظایف مهمی را بر عهده داشته و در صورت بروز مشکل، سیستم خودرو با مشکل روبهرو میگردد. از سوی دیگر سیبک خودرو نیز قطعهای فوق حساس در خودرو است که قطعات جلوبندی خودرو را به یکدیگر متصل میکند.
جعبه دنده و سیبک خودرو نیز باید برای انجام یک سری وظایف به یکدیگر متصل باشند. این کار توسط مفصل فرمان یا قرقری فرمان انجام میگیرد. وظیفه اصلی آن نیز انسجام جعبه فرمان است.
مفصل فرمان از حساسیت بالایی برخوردار بوده و نیازمند بررسیها و سرویسهای دورهای است. اغلب تعمیرکاران یا کارشناسان خودرو پیشنهاد میکنند که هر شش ماه یکبار این قطعه بررسی شده و در صورت نیاز روغن کاری شود. همچنین اگر دچار خرابی یا تغییرات ظاهری گردد، بهتر است که در صورت نیاز تعویض شود. محل قرار گیری سیبک مفصل فرمان کجاست؟
همانطور که گفتیم، این قطعه متصل کننده سیبک و جعبه فرمان است. بنابراین محل قرار گیری آن در حوالی و اطراف این قطعات است. جعبه فرمان خودرو بر روی اتاق خودرو نصب میگردد و مفصل فرمان نیز به آن متصل است.
چه عواملی موجب خرابی قرقری فرمان (سیبک مفصل فرمان) میگردد؟
قبل از آنکه درباره عوامل تاثیر گذار بر خرابی این قطعه صحبت کنیم، بهتر است بدانید که در سیستمی که قطعات به یکدیگر متصل شده اند و عملکرد آنها بر یکدیگر موثر است، خرابی هر یک از آنها نیز موجب خرابی قطعه متصل به خود میگردد. به همین دلیل همیشه توصیه میکنیم که سرویسهای دورهای خودرو را جدی بگیرید. با تشخیص زودهنگام مشکلات آنها، از آسیب به سایر قطعات جلوگیری میکند.
اما عوامل و مواردی که موجب خرابی مفصل فرمان عبارت اند از :
خرابی گردگیر سیبک مفصل فرمان
خشک شدن گریس سیبک مفصل فرمان
البته این دو مورد وابسته به یکدیگر هستند. مفصل فرمان شامل قطعهای با نام گردگیر است. در صورت خرابی این قطعه، گریس قرقری فرمان خشک شده و عملکرد مفصل فرمان با مشکل روبهرو میگردد. همانطور که گفتیم که یکی از مهم ترین اقدامات در جهت نگهداری این قطعه، روغن کاری آن است. این کار به منظور جلوگیری از خشک کار کردن آن انجام میگیرد.
یکی از نشانههایی که خرابی مفصل فرمان را هشدار میدهد، سروصدای زیاد در هنگام عبور از دست اندازها است. البته این نشانه تنها مختص به آن نیست. نشانههای خرابی قطعات و اجزای جلوبندی خودرو اینگونه است. در واقع در صورت خرابی یا بروز مشکل در هر یک از آنها احتمال شنیده شدن سروصدای اضافی در هنگام عبور از جادهها و دست اندازها وجود دارد.
تنها راهی که میتوانید از آن مطمئن گردید، مراجعه به یک کارشناس مطمئن و کاربلد است. او با مشاهده و انجام یک سری تست، قطعه خراب را عیب یابی کرده و در صورت مشکل، آن را تعویض میکند.
آشنایی با سیبک
تا به اینجای مقاله با مفصل فرمان و سیستم فرمان خودرو آشنا شدید. همانطور که اشاره کردیم، مفصل فرمان یا قرقری فرمان وظیفه اتصال سیبک و جعبه دنده را بر عهده دارد. در مطالب فوق به معرفی جعبه دنده فرمان پرداختیم.
اکنو قصد داریم درباره سیبک خودرو توضیحاتی را خدمت شما ارائه دهیم.
اگر بخواهیم یک تعریف کلی از سیبک داشته باشیم میتوانیم بگوییم که سیبک قطعهای است که قطعات جلوبندی خودرو را به یکدیگر متصل کرده است. اما اگر بخواهیم تعریف جامعی را ارائه دهیم میتوانیم مفهوم زیر را خدمتتان ارائه کنیم:
سیبک قطعهای است کروی شکل که موجب چرخش چرخها شده و آنها را به سیستم تعلیق یا جلوبندی خودرو متصل کرده است.
سیبکها در قسمتهای مختلفی از خودرو به کار رفته و انواع مختلفی از آنها وجود دارد. این قطعات در خودرو از یک سو به طبقها متصل بوده و از سوی دیگر به متعلقات چرخها نظیر مفصل فرمان متصل است.
سیبکهای خودرو دارای طول عمر بالایی بوده و به ندرت آسیب میبینند. اما این موضوع به معنای عملکرد آنها تا پایان عمر خودرو نیست. درواقع با وجود جادههای پر پیج و خم و چالههایی که در سطح جاده وجود دارد، این قطعات نیز آسیب دیده و نیاز به تعمیر یا تعویض دارند.
علائم و نشانههای خرابی سیبکها
همانطور که گفتیم، وجود اتصالات بین قطعات داخلی خودرو سبب شده تا در صورت خرابی هریک از آنها، قطعات دیگر نیز آسیب ببینند. این احتمال نیز وحود دارد که در صورت خرابی سیبکها، مفصل فرمان نیز آسیب دیده و عملکرد آن با مشکل روبهرو گردد.
به طور معمول، هر سیبک قادر است که به اندازه 112 کیلومتر در خودرو کار کند. اما همانطور که گفتیم این موضوع تا حد زیادی به شرایط جادهها و نحوه رانندگی فرد بستگی دارد. همچنین شرایط آب و هوایی و تماس با آب و نمک از دیگر مواردی است که در طول عمر سیبکها تاثیر مستقیم دارند.
در صورت خرابی سیبک، نشانهها و عواملی بروز میکنند که در صورت اقدام به موقع آن میتوان از آسیب به سایر قطعات جلوگیری کرد.
قطعات متعلق به سیستم فرمان زودتر از موعود فرسوده شده اند.
تایرهای جلوی خودرو بیش از اندازه سایش پیدا کرده و صاف شده اند.
فرمان پذیری و کنترل خودرو افت پیدا کرده است.
فرمان خودرو بعد از عبور از روی پیچها به صورت اتوماتیک به حالت قبل خود باز نگشته است.
فرمان خودرو بیش از اندازه کشیده میشود.
فرمان خودرو بیش از اندازه خلاصی داشته و منحرف میگردد.
از سمت سگدست خودرو، صدای لقی شنیده میشود.
نحوه بررسی سیبکهای خودرو
بررسیهای دورهای قطعات یکی از مهم ترین اقداماتی است که در جهت بهبود عملکرد خودرو و نگهداری از قطعات آن صورت میگیرد. اما بررسی قطعهای مانند سیبک کار آسانی نیست. محل قرار گیری آن و دسترسی سخت به این قطعه، موجب گشته تا برخی از رانندگان یا مکانیکها از بررسی آن صرف نظر کنند.
اگر با نشانهها و علائم خرابی این قطعه روبهرو شده اید و احساس میکنید که سیبک با مشکل جدی روبهرو گشته ، میتوانید به نزدیک ترین تعمیرگاه مراجعه کرده و دغدغه خود را با آنها درمیان بگذارید.
نشانههای تعویض سیبکها
گاهی اوقات برخی عوامل و اتفاقات دست به دست یکدیگر داده و منجر به خرابی قطعات بادوام خودرو میگردند. عواملی چون شرایط نامناسب یا وجود ذرات در روغن خودرو، تمام شدن روغن و در نهایت خشکی سیبک، موجب خرابی آن میگردد.
در صورت بروز هر یک از نشانههای زیر، چارهای جزء تعویض سیبک نداشته و باید در اسرع وقت نسبت به تعویض آن اقدام کنید. از جمله این نشانههای میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
ممکن است که پوسته سیبک فرمان به دلیل ضربات سطح جادهها یا تصادفات شدید آسیب دیده یا ترک داشته باشند.
نشانههایی از زنگ زدگی یا خوردگی بر روی آنها مشاهده گردد.
گردگیر پاره شده و ذرات گرد و غبار به درون سیبک وارد شده باشند.
قطعات و اجزای سیبک در اثر زمان، ساییده شده و لقی پیدا کرده اند.
مهره و روزوه سیبک هرز شده و آسیب دیده اند.
نقد و بررسی وجود ندارد.